+31 (0)33 2450 667

Antislip tape op trap plaatsen

Na het reinigen van de traptreden, kan de trap antislip worden gemaakt. Voor het plakken van antislip tape kan deze instructie worden gevolgd. Is de trap nog niet gereinigd?

De instructie voor het schoonmaken van de trap staat hier beschreven.

Treden reinigen voor antislip tape

Nodig voor plakken antislip tape

  • Voldoende lengte antislip tape
  • Meetlint of rolmaat
  • Schaar of kniptang
  • Potlood, winkelhaak of platte haak
  • Handroller
  • Afstandhouder

Veilig de trap antislip maken

Het trappenhuis is een klein werkgebied. Zorg dat de ruimte opgeruimd blijft. Zo blijft zichtbaar wat u doet tijdens het antislip maken van de trap.

Antislip tapes plakken op beton of steen

Wordt de antislip tape geplaatst op een ondergrond met structuur of is deze poreus? Dan is het direct plaatsen van antislip tape onverstandig.

Iedere mogelijkheid voor het doorlaten van lucht, brengt de hechting van de lijmlaag in gevaar. De tape die de treden antislip moet maken, kan daardoor loslaten.

Loslatende antislip tapes wekt schijnveiligheid in de hand. Een poreuze ondergrond dient na reinigen eerst te worden voor behandeld met een primer.

De primer zorgt voor een betere hechting van de lijmlaag, waardoor een vaste verbinding ontstaat.

Afkorten van de tape op de juiste lengte

Antislip tape met ronde uiteinden

Wordt de trap beveiligd met tape over de volledige breedte? Met een scherpe schaar of kniptang is de antislip tape eenvoudig op maat te knippen.

Meet voordat de tape geplakt wordt, de juiste lengte af. Met een winkelhaak is een hoek het mooist af te tekenen. 

Indien u er voor kiest om aan weerszijden een ruimte open te houden, dienen antislip tapes met ronde uiteinden te worden geplakt.

Antislip tape met ronde uiteinden

Wanneer de antislipstrip niet over de volledige breedte wordt geplakt, moeten de uiteinden rond lopen. De afronding van de uiteinden van de tape zorgt voor een sterke lijmverbinding.

Loslatende hoekjes worden voorkomen. Antislip tape met afgeronde uiteinden kunnen worden aangebracht op twee manieren.

  1. Traploper. Op iedere trede wordt dezelfde lengtemaat aangebracht. Aanbrengen wordt vanuit het midden gemeten (centreren).
  2. Waaier. Wanneer de trap een of meer draaien heeft, worden verschillende lengtematen tape geplakt. Aan weerszijden van de trap blijft een gelijke maat ‘open’. Bijvoorbeeld 5 of 8cm.

Het is mogelijk om maatwerk lengtes met afgeronde uiteinden te bestellen. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

Antislip rubber tape in water verwarmen

Antislip rubber tape in water verwarmen voor een soepele verwerking wordt afgeraden! Sommige producten voorzien van een lijmlaag zijn gebaat bij vocht.

Bijvoorbeeld een sticker of folie die op het raam geplakt wordt. De lijmrug is erg dun. Op een vochtige ondergrond aanbrengen vergemakkelijkt het plakken.

Je kunt dan als het ware schuiven zonder dat de sticker of folie stuk gaat. Met antislip rubber tape is dit niet het geval.

De bovenlaag van de tape en de lijmlaag hebben geen baat bij vocht. Een nog ongeplakte lijmrug zal er juist sneller door loslaten omdat het vocht als een luchtbel tussen de ondergrond blijft zitten.

Het soepel maken van de bovenlaag van de tape in een warm water bad is overbodig. Het materiaal ondervindt hinder door warmte en kou-invloeden.

Een antislip rubber tape zet uit bij warmte en krimpen bij kou. Wat effect heeft als deze (te) warm geplakt wordt.

Natuurlijk lijkt het aanlokkelijk om stuggere rubberen antislip tape soepel te maken zodat plaatsen makkelijker wordt. Maar leg deze dan kortdurend op een warme plaats in de huiskamer.

Bij de verwarming, kachel of in de zon. Bedenk daarbij dat verwarmen de verwerking vergemakkelijkt, maar het materiaal negatief beïnvloed.

Sommige antisliptapes zijn stug in de verwerking. In ons productieproces is rekening gehouden met een soepel plaatsbare antislip tape.

Het materiaal van de strip is bewust zacht en soepel gehouden, waardoor ook comfortabel in gebruik. De antislip tape is eenvoudig aan te brengen zonder dat deze voorbereid hoeft te worden op plaatsing.

Plakken van antislip strip op de trap

Zodra alle lengtes op de juiste lengte zijn gemaakt, kunnen deze worden aangebracht. Gebruik hiervoor een Afstandhouder©. Verwijder bij het aanbrengen eerst een klein stukje rugfolie.

Schuif de afstandhouder langs de treden, tijdens het plakken. Zo wordt de antislipstrip op de trap kaarsrecht aangebracht.  

Kaarsrecht plakken met de Afstandhouder©

Het aftekenen van waar de antislip tape geplakt moet worden, is niet nodig met een Afstandhouder. Gebruik de Afstandhouder van Unistair voor het plakken van de tape op de juiste afstand van de voorzijde traptrede. 

De afstandhouder heeft twee zijden. Een korte zijde en een lange zijde. Wanneer de trap erg stijl is of in een woning staat gebouwd voor 2003, houdt u de korte zijde van de afstandhouder aan.

Als de trap grote treden heeft, een zogenoemde luie trap, gebruikt u de langste zijde van de afstandhouder. Wanneer u dubbele antislip strips plaatst, gebruikt u de korte zijde als tussenmaat.  

Luchtbellen verwijderen met een handroller

Nadat de antislip tape is aangebracht, dient deze met een handroller te worden aangedrukt. De handroller zorg er voor dat luchtlagen tussen de lijmrug en ondergrond of lucht tussen de lijmrug en kunststof bovenlaag worden weggewreven.

Zonder lucht hecht de lijm volledig op de ondergrond. Het Gebruiken van de veilig gemaakte treden, kan direct!

Wanneer plaatsen van antislip tape onverstandig is

Wil je de rubberen antislipstrip juist verwijderen van de trap? Dan is hier onze instructie voor het verwijderen van antislip tape te lezen.  

Antislip tape verwijderen