+31 (0)33 2450 667

Antislip tape aanbrengen tegen gladde traptreden

U hebt gekozen voor het plaatsen van een antislip tape om uitglijden van een gladde trap te voorkomen. Een zelfklevende antislipstrip op de trap wordt geplaatst.

De lijmrug van de tape op de trap hecht goed wanneer de ondergrond daarop is voorbereid. Hier leest u wat belangrijk is voordat de trap antislip wordt gemaakt.

Bewaren van antislip tape

Het kan zijn dat de antislip tape al in huis is voordat de trap geschilderd of gelakt is. Een traptape kan het beste in een ruimte op kamertemperatuur worden bewaard.

De (onverwarmde) schuur, garage, kelder of bijkeuken zijn ongeschikt omdat kou invloed heeft op de tape én lijmrug. In de zon op de vensterbank leggen, heeft ook negatieve invloed.

De lijm zal door de UV-straling dermate verwarmen dat de kleefkracht kan afnemen.

Onder de geribbelde kunststof bovenlaag van de tape zit een zeer sterke lijmrug. De lijmrug is uitvoerig getest op intensief gebruik en plakt dus behoorlijk goed.

Het beschermblad op de lijmrug houdt onder andere uitdrogen van de lijm tegen.

Bewaren kan op huiskamertemperatuur. Houdt de rol antislip tape intact, zoals deze werd geleverd. Het beste is om de tape binnen 6 maanden op de trap te plakken.

Wordt de tape langer dan één jaar ongebruikt opgeslagen, dan raden wij aan om te beoordelen of de lijm nog krachtig genoeg plakt voordat deze op de trap wordt aangebracht.

Wanneer de antislip tape niet (meer) gebruiken

Hoewel de antislip tape een lange houdbaarheid heeft, is zelfklevende antislip tapes plaatsen in sommige gevallen onverstandig. Bijvoorbeeld wanneer het beschermblad al enige tijd van de lijmrug is verwijderd.

De lijm is mogelijk ingedroogd. Ook wanneer de lijm om een andere reden ingedroogd oogt, is plakken op de trap onverstandig.

Het extra inlijmen van de lijmrug met ander soortige lijm is overbodig. Hoewel het best ogenschijnlijk dé oplossing kan zijn.

Extra lijm onder de tape zal er voor zorgen dat de antislip strip niet meer makkelijk verwijderbaar is, wanneer dat wel wenselijk is. Bijvoorbeeld als de traptreden opnieuw geschilderd worden.

Het hergebruiken van al eerder geplakte antislip tapes is onverstandig. Ook wanneer deze ogenschijnlijk goed van de traptreden zijn verwijderd. De hechting van de lijm is aangetast waardoor loslaten mogelijk is. Dit wekt schijnveiligheid in de hand.  

Neem contact op met onze klantenservice als getwijfeld wordt aan de hechting van de tape voordat deze wordt aangebracht. Nieuwe antislip tape aanschaffen kan bij Antislipstrip.nl.


Bekijk antislip tape assortiment

Reinigen van de trap treden

Voor het goed plaatsen van antislip tape op de traptreden, is het grondig reinigen van de ondergrond van groot belang. Bij vet, oplosmiddelen of vocht zal de lijmrug kunnen loslaten.

Maar welke ontvetter kan nu het beste worden gebruikt? We noemen de meest gebruikte ontvetters, maar eerst dit. Vetten bestaan uit vetzuren.

De ontvetter dient de vetzuren goed af te breken zonder de ondergrond aan te tasten.

  • Ammonia is een Base. Gebruik je deze op de ondergrond, dan wordt het vet afgebroken. Nadeel hiervan is dat het heftig ruikt. Ramen open, dus!

  • Spiritus is een ontvetter op alcoholbasis. Je kunt hiermee glas, hout of RVS goed reinigen. Alcohol ontvet wel, maar niet zo goed. Bovendien kunnen sommige verfsoorten niet tegen alcohol. Spiritus ruikt behoorlijk sterk. Ventileren is aan te raden. 

  • Alcohol doekjes kunnen dan wel als de beste ontvetter worden gezien. Maar Alcohol doekjes zijn erg agressief; wees hier alert op. Niet alle verfsoorten kunnen hier goed tegen. Verf op acrylaatbasis kan verweken. Dat geeft een ongewenst effect op de treden.

  • Universol is een milieuvriendelijke ontvetter. Deze geurloze ontvetter komt het dichtst bij Ammonia in de buurt qua werking. Universol is biologisch afbreekbaar en inzetbaar voor alles wat ontvet moet worden. De aanschafprijs ligt hoger, maar in gebruik is het veel zuiniger. 

Gebruik voor het reinigen en nadrogen van de treden een non-woven doek. Deze absorberen het vuil goed, zijn pluisvrij en oplosmiddelen bestendig. Lees meer over het antislip maken van de trap met antislip tape in onze montage instructie.

Montage instructie antislip tape