+31 (0)33 2450 667

Voorkom vallen ouderen

Zeventigers zijn we. Mijn vrouw was al enige tijd minder mobiel. Dementerend ook. We woonden beide nog thuis. Dat ging eigenlijk best nog heel goed. Ik verzorgde haar. Tot dat ene moment. Ik had het vallen liever voorkomen.

Veilig thuis wonen

Overdag kon ik mijn vrouw goed begeleiden. Toen haar dwalen in huis ’s nachts begon, raakte ik dat deels kwijt. Ons huis was ingericht om vallen te voorkomen. Met meer handgrepen, zoals in het toilet. 

De gladde trap baarde mij al langere tijd zorgen. Onze slaapkamer was nog altijd boven. De trap antislip maken was nog niet gedaan. Het was wachten op een valpartij.

Van de gladde trap gevallen

Midden in de nacht werd ik wakker van een harde klap. Mijn vrouw lag onderaan de trap. Gevallen van de trap. De verlichting was uit.

Ze heeft de gladde trap belopen onderschat. Haar dwalen ‘s nachts in huis werd een val van de trap. Dit werd het einde van ons leven samen thuis.  

Met spoed naar de EHBO

Ik belde 112. Mijn vrouw was aanspreekbaar. Haar omdraaien durfde ik niet. Té bang voor een breuk of erger letsel. Uiteraard dekte ik haar toe met dekens.

De ambulance was er snel. Ze brachten haar naar de EHBO. Geschrokken reed ik achter de ambulance aan. Aan de verpleging deed ik mijn verhaal.

Mijn vrouw werd verder onderzocht. Ze is sterk en bleek geen letsel. Maar weer thuis wonen, ging niet meer. Ze is inmiddels opgenomen. Het gaat goed met haar.

De trap antislip maken

Soms zijn ongelukken niet te voorkomen. Maar de gladde trap heb ik wel direct aangepakt. Nu ik alleen woon, wil ik méér veiligheid. Stel dat mij iets overkomt? 

De trap antislip maken was sneller gedaan dan gedacht. Rubberen antislipstrips met ronde uiteinden heb ik aangeschaft.

Het plakken van antislip tape heeft me slechts 1 uur gekost. Misschien wel omdat ik boos was op de situatie. Een veilige trap met antislip tape had natuurlijk veel eerder gemoeten!

Samen oud worden

Lange tijd heb ik het volgehouden. Zelf verzorgen; samen oud worden. Mijn kinderen wisten niet dat hun moeder zo slecht was. Ik weet niet of het schaamte is. Misschien wilde ik het niet zien.

Ik doe mijn verhaal omdat het mensen kan helpen. Voorkom vallen door ouderen. Pas je huis aan wanneer je ouder wordt!  

Aan alleen wonen heb ik moeten wennen. Het gaat goed. Met mijn vrouw ook. Ik blijf actief; ben zeker niet eenzaam. Maar oud worden had ik liever samen thuis gedaan.

Antislip tape Elegant

Antislip tape Robuust

Antislip strip Normaal

Antislip strip ECO

Antislip strip Dektrede

Antislip strip Blok

Antislip strip Mini

Trapstrip RVS en Messing