+31 (0)33 2450 667

Trappen en optische illusies

We kennen ze allemaal. De verbeelding van een optische illusie. Maar waar komt het vandaan? Lees verder. Beeldverwisselingen zorgen al eeuwen voor vermaak en verbazing.

Roger Penrose

Een Penrose-trap is niet te beklimmen. Deze trap is een zogenoemd wiskundig onmogelijk figuur, vernoemd naar gelijknamige Britse wiskundige, Roger Penrose.

De Figuur is een tweedimensionale weergave van een driedimensionale vierkante trap.

Als je een Penrose-trap zou kunnen belopen, blijf je klimmen of dalen zonder ooit boven- of onderaan de trap te komen.

Maurits C. Escher

Een Penrose trap is dus een optische illusie. De Nederlandse Graficus M.C. Escher maakte de figuur tot een fenomeen.

In zijn litho Klimmen en dalen uit 1960 is de trap een centraal onderdeel van een kloostercomplex waarin monniken in een oneindige lus trappen op- en af lopen.

Heinrich G.F. Schröder

De Duitse natuurwetenschapper G.F. Schröder ontwierp de Schröder-trap. Wat de trap bijzonder maakt, is dat het vel waarop deze trap – tweedimensionaal – getekend is, ondersteboven hetzelfde beeld weergeeft. Je kunt de trap op twee manieren zien.

Thomas A. Heatherwick

De Britse architect Thomas Heatherwick poogt de Penrose-trap in het echt zo dicht mogelijk te benaderen. In New York is The Vessel sinds 15 maart 2019 geopend voor publiek.

Volgens de architect een ‘sculptuur van trappen’ in de vorm van een omgekeerde bijenkorf.

Het gebouw telt 15 verdiepingen die door 154 trappen met 2.500 treden aan elkaar worden verbonden. Door de geometrische vorm moet het lijken alsof de trappen eindeloos doorgaan.

Emmanueal Richelieu

De Potjomkintrappen in het Oekrainse Odessa vormen ook een optische illusie. De trappen zijn 142 meter lang en overbruggen met tussenliggende plateau’s een hoogte van 27 meter.

Aan de voet zijn de treden bijna 22 meter breed. Maar naar boven toe worden ze steeds smaller. Hierdoor lijken ze veel langer dan ze zijn.

Bovendien zijn van onderaf alleen de treden en van boven alleen de plateau’s te zien.

De Potjomkin trappen werden ooit Richelieutrappen genoemd. Naar Emmanuel Richelieu, de eerste gouverneur van de stad. Diens standbeeld staat bovenaan de trappen.

Je eigen trap veilig belopen

Heb je een gewone trap in huis en wil je deze veilig belopen? Denk dan aan Antislipstrip.nl! Wij leveren en plaatsen sinds 2009 antislipstrips voor een veilig en slijtvast trappenhuis.

Klantenservice