+31 (0)33 2450 667

Spelen op de trap

Als kind hing ik als ware een aapje aan de trapleuning. Toen ik groter werd, greep ik de spijlen van het hekwerk op de verdieping vast om in het trapgat te kunnen zwaaien.

Vriendinnetjes mochten met het matras van de trap afglijden. Spelen op de trap. Wie heeft het vroeger niet gedaan?

Kinderen leren spelend

Ieder hoekje in huis is een potentiële speelplek. Op jonge leeftijd spelen veel kinderen nog beneden. In de nabijheid van hun ouder(s).

Naarmate ze groter worden, zoeken ze meer hun eigen kamer op. Het spelen vindt buiten het zicht van een volwassenen plaats. Wat een prima ontwikkeling is.

Hoewel. Als het té stil wordt, moet je echt even polshoogte nemen ;-).

Kinderen leren van spelen. Zelfstandig worden. Ongelukjes oplossen. Samen spelen met een vriendje of vriendin. Grenzen zoeken ze op.

Leer de risico’s van de trap

Spelen op de trap mag van mij. Je kunt het ook niet altijd voorkomen. Het is en blijft een interessante plek in huis. Een beetje spanning; van de zijkant trap afglijden. Of ‘we doen wie het snelste boven is’….

Wie eenmaal een glijder heeft gemaakt, leert snel. Het blijft belangrijk om te leren wat de risico’s zijn. Spelen op de trap kan vervelende ongelukken veroorzaken. Tand door de lip. Een botbreuk. Blauwe plekken.

Zeker wanneer een leuning los zit. Of de trap glad is.

Als ouder draag je natuurlijk verantwoordelijkheid om ongevallen te voorkomen. Wat kun je doen om de trap veilig te maken?

Maak de trap veilig

Toen onze kinderen klein waren, plaatste ik overal traphekjes. Niet op de trap. Maar tussen elke deurpost stond een klemhekje. De kinderen leerden jong traplopen.

Maar wat kun je doen om de trap veilig te maken. Hoe worden ongelukken voorkomen?

  • Geen spullen op de trap
  • Controleer leuningen 
  • Maak de trap antislip

Geen spullen op de trap

Het lijkt logisch, maar de ervaring leert anders. Geen spullen op de trap leggen. Ik betrapte me er zelf op dat gevouwen wasgoed regelmatig op de trap lag.

Inmiddels staat er een mand onder aan de trap. De mand wordt gevuld met spullen die naar boven moeten. Ook houd ik de trap goed schoon. 

Controleer leuningen

Jaarlijks worden de leuningen gecontroleerd. Zit alles nog stevig vast? Schroeven in de leuningdragers worden aangedraaid.  

We plaatsten in de binnenbocht een leuning bij. Want gek genoeg lopen kinderen altijd aan de ‘verkeerde’ kant. We kochten deze bij Trapveiligheid.nl.

De leuning werd exact passend op het bestaande leuning geleverd. Het vormt echt één geheel.

Extra leuning kopen             

Trap antislip maken

Omdat we een gelakte houten trap hebben, werd de trap antislip gemaakt. In ieder trede werd een gefreesde antislipstrip geplaatst. Zo wordt uitglijden voorkomen.

Achteraf had ik liever dubbele antislip strips per trede gehad. Maar dat kon helaas niet. Het had voor de kleine kindervoeten wel uitgemaakt.

Informatie trap antislip maken             

Antislip tape Elegant

Antislip tape Robuust

Antislip strip Normaal

Antislip strip ECO

Antislip strip Dektrede

Antislip strip Blok

Antislip strip Mini

Trapstrip RVS en Messing