Jaren ‘30 trappenhuis
Een prachtige jaren ‘30 trap in huis. De hal met terrazzo vloer. Tegels op de wand in Amsterdamse School stijl. De jaren ‘30 sfeer blijft immens populair.
Ben je toe aan vernieuwing in het trappenhuis? Denk dan eens aan een mooie nieuwe traploper.
Een traploper benadrukt de jaren '30. Verfraai met een loper het trappenhuis en maak bovendien de trap antislip.
Traploper op jaren '30 trap
In Europa maken slechts drie fabrikanten nog oorspronkelijke traplopers. Louïs de Poortere uit België is er één van.
Hoewel veel tapijten ook tot traploper versneden kunnen worden, heeft een echte traploper fraaiere details. Vooral de zijkanten van de loper zijn mooier afgewerkt.
Een jaren 30 trappenhuis komt met een traploper beter tot zijn recht. Vergeet ook de roedes niet om als accent op de trap aan te brengen.
Hoeveel traploper heb je nodig?
Een traploper is in verschillende breedtes leverbaar. De meest voorkomende traploper heeft een breedte van 70cm.
70 centimeter is de breedtemaat die nodig is bij een trapbreedte van 90cm. Een trap in een jaren 30-woning telt meestal 13 treden.
Gemiddeld is 8 meter traploper nodig om de trap te verfraaien en treden antislip te maken.
Plaatsen traploper op de trap
Ben je een echte doe-het-zelver? Een traploper op de trap aanbrengen is niet heel moeilijk. Op YouTube staan duidelijke instructievideo’s.
Wil je de traploper in één keer goed gelegd hebben, dan is het leggen door een goede stoffeerder aan te bevelen. Zéker wanneer de loper niet ingesneden, maar gevouwen wordt.
De meeste stoffeerders snijden de traploper in. Dit heeft als voordeel dat de loper mooi strak ligt wanneer een draai in de trap zit.
De traploper wordt volledig op de trap vastgeniet. Verplaatsen is niet mogelijk. Tijdelijk verwijderen om de trap te verven ook niet.
Een andere techniek is het invouwen. Invouwen heeft tot voordeel dat de traploper heel blijft. Loshalen, verschuiven en uitkloppen blijft dan mogelijk.
Het vouwen van een traploper is een techniek die niet alle stoffeerders meer beheersen. Zorg dat een vakman deze werkzaamheden uitvoert.
Plaats op iedere trede een vilten ondertapijt. Een vilten ondertapijt benadrukt de zachtheid van de traploper. Bovendien reduceert het slijtage en dempt het geluid.
Roedes bij de traploper
Bij een traploper horen roedes. De roedes maken het werk af en benadrukken de sfeer. Er zijn veel roedes op de markt beschikbaar.
Een roede zet de traploper vast, maar verbergt ook een snijrand wanneer de traploper is ingesneden.
Alternatieven jaren '30 trap
Geef je de trap toch liever een strakke uitstraling, denk dan ook aan de veiligheid. Een geverfde trap kan glad zijn.
Maak de trap antislip. Met een antislipstrip op iedere traptrede, worden de treden beveiligd. Bovendien geeft een trap met antislip, de trap een chique uitstraling.
Voor het professioneel laten plaatsen van antislipstrips ben je bij Antislipstrip.nl aan het juiste adres. Zij weten waarop gelet moet worden.
Het frezen van sleuven is vakmanschap. Zo is een jaren 30 trap vaak nog van grenenhout. In grenenhout zitten noesten die kunnen uitspringen wanneer onvakkundig gefreesd wordt.
Ook kijkt de monteur mee naar welke antislipstrip de jaren 30-sfeer in uw trappenhuis benadrukt.
Informatie trap antislip maken
Wil je de trap zelf antislip maken dan is een handig startpakket beschikbaar. Hierin zitten alle producten en een instructie voor het veilig maken van de trap.