Huis zelf verbouwen
"Waar begin je aan?" heeft eigenlijk niemand gevraagd. Wel vroegen velen zich af of dit huis wel ons nieuwe thuis kon worden.
We verbouwden anderhalf jaar. Dat deden we met een budget, maar zonder planning. Met klussen zijn we nog niet klaar. Maar inmiddels wonen we er heerlijk!
Jaren 20-huis
Een jaren ’20 of ’30 huis bewonen is immens populair. De sfeer. Een degelijke bouwperiode. Meestal op een mooi perceel. In een goede buurt.
De sfeer van het huis was niet waar wij bij onze woning uit 1926 op vielen. De andere elementen speelde wel mee. Jaren waren we op zoek.
De locatie, potentie voor eigen bewoning, maar ook toekomstige doorverkoopbaarheid waren van doorslaggevend belang. Twee huizen bewoonden we nieuwgebouwd.
Van een nieuwbouw woning naar een oud huis is best een stap. Comfortabel wonen versus altijd klussen. In een oud huis blijf je altijd bezig.
Huis zelf verbouwen
We houden van klussen en zagen potentie in een woning met verschrikkelijke staat. De tuin was overwoekert. Het huis was jarenlang niet ‘actief’ bewoond.
Laat staan dat het goed was onderhouden. Omdat we meer wilden dan ons budget toeliet, maar vooral omdat we moeite hebben met werk uit handen geven, besloten we de klus zelf te klaren.
Het was handig dat wij beide een bouwkundige achtergrond hebben. Een nieuwe indeling uitwerken in AutoCad, bouwaanvragen en een bomenkap vergunning indienen, deden we zelf.
Avonden waren we bezig met ontwerpen. Nadenken over hoe ons droomhuis zou moeten zijn. De woning was niet groot, maar we wilden het ruim aan laten voelen.
Ondanks dat het uitwerken van onze plannen tijdrovend was, hadden we er beide lol in.
Op de dag van sleuteloverdracht, startte we met het leeghalen van de tuin. Het was prachtig weer. Familie hielp mee. Na drie dagen was de tuin leeg. We hadden overzicht.
Er konden bouwcontainers worden geplaatst op eigen perceel. Er was ruimte voor neerleggen van bouwmateriaal.
Met slopen zie je wat je hebt
De maanden daarna werden ingevuld door slopen. Containers vol. Er leek geen einde aan te komen. Maar met slopen, zie je wat je hebt. Daarna begon de opbouw pas.
De woning werd voorzien van nieuwe dakramen. We plaatsten er vijf zodat lichtinval voor lucht en ruimte zou zorgen. Alle wanden werden van binnenuit geïsoleerd. We kozen voor extra dubbel dik glas.
Met ramen die beter open konden. Want isoleren is ventileren. Het dak werd extra – constructief – verstevigd. Zo kunnen in de toekomst zonnepanelen worden geplaatst.
Alle elektra werd vernieuwd. De CV installatie en al het behorende leidingwerk en rioleringen werden vervangen. Het huis werd hedendaags gemaakt zonder al teveel van de sfeer van toen verloren te laten gaan.
Bouwbudget bewaken
We verbouwden meer dan voorzien. Kozen bewust voor goede materialen. Wat meestal in aanschaf duurder is. Maar het kon omdat werklui inhuren overbodig was. Hoewel. Natuurlijk was er hulp.
Professionals heb je nodig voor installaties in de woning. Waar één van ons de budgetbewaking deed, stond de ander te klussen.
Zonder planning verbouwen
Het klinkt gek, maar zonder planning verbouwen werkt heel ontspannen. We kennen onszelf goed genoeg om te weten dat het ook écht af komt. Zo kun je beter presteren. Overdenken.
Meer oppakken wat anders pas gedaan werd in bewoonde status. Onze ervaring is nu ook dat je in een oud huis van alles tegenkomt wat in tijd (en geld) onvoorzien is. Dan werkt een planning tegen je.
Waren we vooraf té optimistisch over de planning? Ja, natuurlijk! Maar gaandeweg besloten we dat het goed was hoe we dit aanpakten.
Een nieuwe trap: zonde geld of sfeer verhogend?
Bij sommige elementen uit de verbouwing wisten we niet wat verstandig was. Er stond een trap. Maar het was een sfeerloos model met bordes.
De jaren '20 sfeer vroeg om iets anders. Maar een nieuwe trap plaatsen kost geld en dat verdien je niet snel terug. Toch besloten we om het te doen.
De nieuwe trap zou een oorspronkelijke jaren ‘20 uitstraling hebben. Met een afdeklijst van gelakt Mahonie. Messing leuningdragers. Een leuning in sleutelgat profiel.
Onder de trap een kast voor schoeisel. Omdat we kleine kinderen hebben, dachten we over trap veiligheid na.
Veiligheid met antislip tape
Toen de trap geschilderd was, bleek deze heel erg glad. En omdat je een trap in je nieuwe huis nog niet gewend bent, waren we bang om uit te glijden. In de toekomst – het geld was nu écht op – willen we graag een mooie traploper op de trap.
We bestelden daarom antislip tape bij Antislipstrip.nl. Ze werden voorbewerkt met ronde uiteinden geleverd. Het plaatsen was heel eenvoudig met de meegeleverde afstandhouder.
Bij Trapveiligheid.nl bestelden we maatwerk leuningen. Nadat de trap geplaatst was, werd het leuningwerk ingemeten. Er werd goed meegedacht en we konden kiezen welke houtsoort werd gebruikt.
De leuningen werden geleverd. Plaatsen deden wij zelf. We zijn heel tevreden met het resultaat.
Meer producten voor trapveiligheid
Anderhalf jaar bestond ons leven uit werken en klussen. We werkten van boven naar beneden. En nadat de stukadoors hun werk hadden gedaan, was het huis af. Er is nog een lijst met kleine klussen.
Maar we hebben ons eerst een halfjaar pauze gegund. Tijd voor het gezin. Tijd voor elkaar. Tijd om te genieten. Komend voorjaar pakken we de draad weer op!