+31 (0)33 2450 667

Hoe verf je de trapleuning?

Een essentieel onderdeel voor een veilige trap, is een trapleuning. Wanneer in het trappenhuis geverfd wordt, mag de leuning niet worden vergeten. Maar hoe verf je een trapleuning?

Trapleuning schilderen

De trap schilderen of opnieuw bekleden is een van de meest uitgestelde klussen in huis. De trapleuning schilderen vraagt net zo goed om plannen en goed voorbereiden.

Het schilderen van de trapleuning is makkelijker dan de trap zelf omdat de trapleuning demontabel is.

  • Haal de leuning van de muur
  • Schuur de leuning
  • Schilder de leuning

Na het schuren plamuur je minder mooie plekken. Vulmiddel krimpt na drogen meestal. Schuur tussentijds op en vul de onregelmatigheden glad. 

Een trapleuning schilder je met een slijtvaste verf. Net zoals de trap. De trapleuning verf je eerst met een grondlaag. Dat is de basis.

Na de grondlaag breng je ten minste twee (maar beter drie) afwerklagen aan. Zo kan de geschilderde trapleuning weer jaren mee!

Waar schilder je de trapleuning

Omdat een trapleuning in veel gevallen een lengte van circa 3 meter heeft, is het hebben van een goede ruimte belangrijk.

Vaak is het schilderen of stofferen van de trap zelf een klusje voor de winter. Maar je kunt de trapleuning schilderen beter buiten plannen.

Buiten is – over het algemeen – meer ruimte. Een trapleuning schilderen plan je daarom in de lente of zomer.

Gebruik schragen om de leuning op te kunnen leggen. Zo werk je op de juiste hoogte. Verf breng je aan met een dikke kwast. 

Leuning schilderen hoe lang drogen

Een trapleuning wordt intensief gebruikt. Het is een gemis in veiligheid wanneer deze niet op de wand hangt. Deze klus wil je niet te lang laten duren.

Toch is geduld een schone zaak. De meeste verf is na 16 uur goed droog en overschilderbaar. Maar let op! Verf is pas goed uitgehard na gemiddeld 7 dagen!

Geef het drogen van een geschilderde trapleuning de tijd. Bevestig de leuning weer aan de wand wanneer je er zeker van bent dat de verf goed uitgehard is.

Nieuwe trapleuning kopen

Nieuwe trapleuning nodig? Bij Trapveiligheid.nl worden nieuwe – maatwerk – leuningen aangeboden. Precies geleverd zoals jij dit wenst! Neem contact op met de klantenservice voor meer informatie.