+31 (0)33 2450 667

Wist u dit? Weetjes over de trap in huis

De trap is de grootste killer in huis. Maar van een beetje traplopen is nog nooit iemand dood gegaan.

Een typisch Nederlandse trap

Verreweg de meeste Nederlandse trappen zijn van hout gemaakt en draaien aan de boven- en onderkant een kwartslag naar links of rechts.

Op deze manier neemt een trap de minste ruimte in beslag. Geen wonder dat dit model vrijwel altijd wordt gebruikt in rijtjeshuizen.

Behalve het eens in de zoveel tijd schilderen van de trap of opnieuw bekleden, heeft een trap geen onderhoud nodig. De trap moet net zolang meegaan als het huis.
Een trap mag volgens het bouwbesluit maximaal vier meter hoog en minimaal tachtig centimeter breed zijn.

Een enkele traptrede mag in een woonhuis niet hoger zijn dan 18,8 centimeter. In kantoren en openbare gebouwen mogen de treden met 21 centimeter iets hoger zijn.

Levensgevaarlijk, die trap

Trappen kunnen levensgevaarlijk zijn, vooral voor ouderen en kleine kinderen. Jaarlijks sterven ruim 200 mensen na een val van een vaste trap.

Kenmerkend is, dat onder deze slachtoffers vooral mannen zijn. Gemiddeld belanden dagelijks tien peuters op de Spoedeisende Hulp na de val van een trap.

De trap is daarmee onbetwist het gevaarlijkste onderdeel van een woning.

Toch valt daarmee het aantal fatale valpartijen van de trap ‘slechts’ zon 10 procent van het totaal aantal dodelijke valpartijen in- en buiten de woning.

Door vergrijzing wordt verwacht dat dit aantal wel zal stijgen.

Veilig maken van de trap

Aan veiligheid in het trappenhuis moet aandacht worden geschonken. Zorg voor goede verlichting op de trap en schenk aandacht aan een degelijk vastzittende leuning.

Traphekken kunnen peuters weren; maar leer ze vooral onder begeleiding op jonge leeftijd goed van de trap te lopen.

Wanneer traptreden gelakt of geschilderd zijn, vormen zij potentieel glij- gevaar. Maak de traptreden antislip met een in te frezen rubberen strip of antislip tape.

Antislip maken van traptreden

Het antislip maken van traptreden kan op verschillende manieren. De meest eenvoudige en voordelige oplossing is het aanbrengen van een antislip tape.

Antislip tape brengt u zelf aan op het tredevlak. En biedt u, mits goed geplaatst, jarenlang gebruiksplezier.

Een in te frezen rubberen strip kunt u beter overlaten aan een professional. Zo wordt blijvende schade in het trappenhuis voorkomen.

Sleuven worden gefreesd en een rubberen strip wordt geplaatst. Een ingefreesde antislip oplossing biedt u een permanente antislipoplossing in de trap.

Het frezen van de traptreden moet goed gebeuren. De gefreesde sleuf vormt de basis voor een goed vastzittende rubberen strip.

Antislipstrip.nl is gespecialiseerd in het frezen van traptreden voor rubberen strips. Zij werken dagelijks aan de veiligheid in trappenhuizen. Voor meer informatie vraagt u vrijblijvend een offerte aan.


Prijs antislip maken trap aanvragen

Antislip tape Elegant

Antislip tape Robuust

Antislip strip Normaal

Antislip strip ECO

Antislip strip Dektrede

Antislip strip Blok

Antislip strip Mini

Trapstrip RVS en Messing