+31 (0)33 2450 667

Tips voor kindveilig huis

Het creëren van een veilige omgeving voor je kind is van groot belang. Kinderen zijn nieuwsgierig en speels, wat hen blootstelt aan verschillende risico’s in huis.

Veel veiligheidsrisico’s zijn bekend. Hier volgen vijf tips waarvoor minder aandacht is, maar net zo belangrijk. Zorg dat je kleintje veilig kan ontdekken en spelen.
Kindveilig_Huis

1. Veilig traplopen

De trap is één van de gevaarlijkste plekken in huis. Om te voorkomen dat je kind van de trap valt, is het essentieel om aandacht te besteden aan deze plek.

Maak de trap antislip door antisliptape of ingefreesde antislip strips aan te brengen. Antislipstrips zorgen voor extra grip, waardoor de kans op uitglijden aanzienlijk wordt verminderd.

Bovendien kun je traphekjes boven- en onderaan de trap plaatsen om te voorkomen dat je kind zelfstandig de trap op- en afgaat.

2. Veranker meubels en planken

Veel kinderen klimmen graag op of in meubels. Dit kan resulteren in omvallende kasten of boekenplanken.

Zorg er voor dat zware meubels, zoals kasten, boekenkasten, een kattenkrappaal en televisiemeubels stevig aan de muur zijn verankerd.

Gebruik hiervoor speciale muurankers. Dit voorkomt dat je meubels omvallen als je kind besluit er op te klimmen

3. Kindveilige verlichting

Het is belangrijk om aandacht voor verlichting te hebben. Gebruik kindveilige lampen en lichtbronnen die niet heet kunnen worden. Zo worden brandwonden voorkomen.

Plaats een nachtlampje in de gang en de kinderkamer. Zo zorg je er voor dat je kind ’s nachts zijn weg kan vinden zonder te struikelen of tegen meubels aan te botsen.

4. Kleine items buiten bereik

Kinderen stoppen vaak dingen in hun mond. Dit kan leiden tot verstikkingsgevaar. Houd kleine voorwerpen, zoals knopen, munten, sieraden en speelgoedonderdelen buiten bereik.

Zorg ervoor dat speelgoed geschikt is voor de leeftijd van je kind en dat er geen losse onderdelen zijn die gemakkelijk kunnen losraken of worden ingeslikt.

5. Veilige ramen en balkons

Ramen en balkons kunnen valgevaar opleveren voor kinderen. Installeer raamvergrendeling die voorkomt dat ramen wijd open kunnen worden gezet.

Voor balkons is het belangrijk om hekwerk of relingen te hebben die hoog genoeg zijn en geen grote openingen bevatten. Zo kan een kind niet vast komen te zitten of er doorheen glippen.

Gebruik eventueel netten of plexiglas om extra beveiliging te bieden.

Maak jouw huis een veilig thuis

Door deze tips te volgen, kun je een veilige omgeving creëren waarin je kind veilig en zorgeloos kan opgroeien.

De wereld ontdekken was nog nooit zo leuk geweest ;-)